لپ تاپ های مناسب برای رشتههای مهندسی (بررسی سختافزار مناسب)
دانشجویان رشتههای فنی و مهندسی شاید بیشتر از سایر دانشجویان در رشتههای دیگر به یک لپ تاپ مناسب برای انجام پروژههای درسی و شبیهسازیهای نرمافزاری نیاز داشته باشند.
نرمافزارها و محیطهای شبیهسازی در رشتههای مختلف مهندسی نظیر نرمافزار اتوکد در عمران، متلب در مهندسی برق و مکانیک، 3D مکس در معماری، انسیس فلوئنت در مهندسی مکانیک و غیره، به دلیل سنگین بودن نرمافزار و حجم بالایی که از RAM و CPU اشغال میکنند، میبایست روی لپ تاپهای قدرتمند نصب شوند. در غیر این صورت اجرای این نرمافزارها روی یک لپ تاپ ضعیف غیرممکن خواهد بود.
گاهی اوقات وضوح تصویر و قدرت تفکیک مانیتور هم دارای اهمیت میشود، به خصوص در نرمافزارهای رندرگیری که مورد استفاده دانشجویان رشتههای طراحی و معماری و یا گرافیک است؛ چگونگی نمایش خروجی نرمافزار شاید از چگونگی انجام آن مهمتر باشد.
به این دلیل که بسیاری از این طرحهای سه بعدی میبایست پردازش و تحلیل شوند و در صورتی که قدرت تفکیک مانیتور لپ تاپ پایین باشد، نتایج به درستی نشان داده نخواهند شد.
پس یک لپ تاپ مناسب دانشجویی، به خصوص دانشجویان رشتههای فنی و مهندسی میبایست دارای ویژگیهای سختافزاری خاصی باشد که در این مقاله قصد داریم مهمترین آنها را بیان کنیم.
بررسی نرمافزارهای رشتههای مهندسی
در رشتههای فنی و مهندسی در مقاطع کارشناسی و بالاتر، معمولاً در کنار مباحث تئوری، یک سری مباحث عملی و شبیهسازی نرمافزاری نیز ارائه میشود که دانشجویان برای انجام آنها میبایست از یک لپ تاپ مناسب استفاده کنند. در غیر این صورت، انجام شبیهسازی نرمافزاری معمولاً غیرممکن است.
به عنوان مثال، اجرای نرمافزار اتوکد یا 3D مکس روی سیستمهای ضعیف غیرممکن است و اصلاً قابلیت نصب و اجرا ندارد.
همچنین نرمافزاری مانند متلب به دلیل حجم بالا، به حافظه زیادی برای نصب نیاز داشته و شاید روی یک سیستم ضعیف نصب شده اما قابلاجرا نخواهد بود. بنابراین در انتخاب لپ تاپ مناسب برای دانشجویان باید حداقل پیشنیازهای سختافزاری در نظر گرفته شود.
رشته مهندسی عمران و معماری
در رشته مهندسی عمران و معماری، نرمافزارهای خاصی برای طراحی دکوراسیون، محاسبات مربوط به سازه، طراحی سه بعدی نمای ساختمان و رندرگیری مورد استفاده قرار میگیرد که از حجم بالایی برخوردارند و به گرافیک و RAM قدرتمندی نیاز دارند.
رندرگیری در نرمافزارهایی نظیر 3D مکس به خصوص برای پلانهای بزرگ، یک عملیات سنگین در کامپیوتر است و به قدرت و سرعت پردازش بالایی نیاز دارد. یک لپ تاپ مناسب مهندسی عمران باید از حداقل پیشنیازهای لازم برای اجرای این نرمافزارها برخوردار باشد.
بیشتر بخوانید : نکات قبل از خرید لپ تاپ برای طراحی سه بعدی
رشته مهندسی برق و مکانیک
رشته مهندسی برق و مکانیک نیز از جمله رشتههای دانشگاهی وابسته به نرمافزارهای تخصصی هستند و بسیاری از سیستمها، فرآیندها، شبکهها و قطعات و اجزای الکتریکی و مکانیکی در این رشتهها میبایست در محیطهای نرمافزاری شبیهسازی شوند.
پرکاربردترین نرمافزار در این دو رشته، متلب است که کتابخانههای تخصصی برای شبیهسازی فرآیندهای الکتریکی و مکانیکی را دارا میباشد. نرمافزار متلب بسته به نسخه مورد استفاده، از 20 تا 40 گیگابایت حجم دارد و پس از نصب نیز به یک پردازنده و RAM با ظرفیت بالا برای اجرای شبیهسازی و نمایش خروجیها نیاز خواهد داشت.
بنابراین در نرمافزارهای این رشته، پردازنده و حافظه RAM از اهمیت بیشتری نسبت به کارت گرافیک یا رزولوشن تصویر برخوردار هستند. میتوان گفت که یک لپ تاپ مناسب دانشجوی مهندسی برق باید بتواند جدیدترین نسخه نرمافزار متلب را به راحتی اجرا کرده و نتایج آن را بدون تأخیر و با سرعت بالا نمایش دهد.
یکی دیگر از نرمافزارهای تخصصی رشته مهندسی مکانیک، Ansys Fluent است که برای شبیهسازی و تحلیل فرآیندهای مکانیکی، به خصوص مکانیک سیالات به کار میرود.
نرمافزار مشابهی هم در رشته مهندسی برق به منظور طراحی قطعات موتور و ماشینهای الکتریکی، ترانسفورماتورها و انواع ژنراتور توسط شرکت Ansys به نام Ansys Maxwell ارائه شده است که همانند Fluent یک نرمافزار گرافیکی است و قابلیتهای رندرگیری، نمایش شبکهبندی مش و غیره را دارد.
لپ تاپ مناسب برای نرمافزارهای مهندسی مکانیک باید قابلیت اجرای این نرمافزار گرافیکی را دارا باشد. هردوی این نرمافزارها دارای محیط شبیهسازی سه بعدی هستند و کتابخانهها و ابزارهایی برای تحلیل و محاسبات ریاضی دارند که مستلزم استفاده از یک پردازنده بروز و قدرتمند است.
بنابراین در انتخاب لپ تاپ مناسب مهندسی مکانیک، علاوه بر قدرت و سرعت پردازنده، معمولا کارت گرافیک مجزا نیز مورد نیاز است.
رشته مهندسی کامپیوتر
مهندسی کامپیوتر به عنوان یک رشته دانشگاهی جدیدتر نسبت به دو رشته برق و مکانیک مطرح شده است که بیشتر به مفاهیم برنامهنویسی، اینترنت و شبکه، ارتباطات بیسیم و کاربردهای رایانه وابسته است.
در این رشته مهندسی نیز نرمافزارهای تخصصی به منظور نوشتن کدهای برنامه، کامپایل کردن کدهای نوشته شده، شبیهسازی محیطهای هوشمند کامپیوتری و سیستمهای مبتنی بر اینترنت اشیاء (IoT)، و محیطهای شبیهسازی شبکه مورد استفاده دانشجویان قرار میگیرد. یک لپ تاپ مناسب برنامهنویسی باید از سرعت بالایی جهت اجرای برنامهها برخوردار باشد.
زبانهای برنامهنویسی به خصوص زبانهای سطح پایین، از پیچیدگی زیادی برخوردار هستند و تعداد کدهای لازم برای اجرای یک دستور خاص در آنها بسیار بیشتر است.
این کدهای برنامه اگر خود دارای حلقههای تو در توی پیچیده باشند و یا توابع و زیر توابع متعددی در آنها استفاده شود، در این صورت اجرای کد برنامه به یک پردازنده قدرتمند نیاز دارد تا محاسبات با سرعت بیشتری صورت گیرد.
معمولاً واحد محاسبات و منطق در یک پردازنده به اجرای محاسبات عددی و منطقی میپردازد و در صورتی که کد برنامهها وابسته باشند، برای ثبت موقت نتایج آن و اجرای خطوط بعدی برنامه، به یک حافظه RAM با ظرفیت بالا نیز نیاز است.
بنابراین در انتخاب یک لپ تاپ مناسب مهندسی کامپیوتر دو فاکتور پردازنده و حافظه RAM از ارجحیت بالاتری برخوردار هستند و از طرفی اجرای صحیح نرمافزاریهای کامپایلر و تبدیل کد نیز به همین دو فاکتور اساسی وابسته است.
بررسی لپ تاپ مناسب رشتههای مهندسی از نظر سختافزاری
با توجه به توضیحاتی که در رابطه با نرمافزارهای تخصصی در رشتههای مهندسی ارائه شد، مشخص میشود که به منظور انتخاب یک لپ تاپ مناسب دانشجویی، آیتمهای مختلفی را میبایست مدنظر داشت.
از نظر سختافزاری، یک لپ تاپ مناسب مهندسی باید حداقل پیشنیازهای لازم را داشته باشد تا بتوان نرمافزارهای مختلف را روی آن نصب و اجرا کرد. مهمترین ویژگیهای سختافزاری یک لپ تاپ مناسب مهندسی در این بخش بیان میشود:
حجم و نوع فضای ذخیره سازی
فضای ذخیرهسازی در یک لپ تاپ مهندسی باید حجم کافی برای نصب و اجرای نرمافزارهای مختلف را داشته باشد.
یک دانشجوی مهندسی علاوه بر نرمافزارهای تخصصی، به نرمافزارهای جانبی دیگر مثل تبدیلکننده فایلهای متنی، نگارش و ادیت متن، نمایش ویدئو و ویرایش آن، نمایش فایل صوتی، مرورگر وب، مترجم تخصصی و غیره نیز نیاز دارد که حجم زیادی از فضای لپ تاپ را اشغال میکنند.
همچنین فایلهای مختلف درسی و ویدئوهای آموزشی و به طور کلی ابزارهای کمک آموزشی نیز میبایست در فضای ذخیره سازی لپ تاپ نگهداری و اجرا شوند.
بر همین اساس توصیه میشود که از فناوریهای جدید با سرعت بالا نظیر SSD M.2 برای انتخاب هارد استفاده کرده و حداقل فضای 500 گیگابایت را برای یک لپ تاپ مناسب دانشجویی در نظر بگیرید.
پردازنده
واحد پردازنده مرکزی یا CPU همانطور که گفته شد، یکی از مؤلفههای اساسی در انتخاب لپ تاپ مناسب مهندسی است. به دلیل حجم بالای پردازش در نرمافزارهای تخصصی حوزه مهندسی، پردازنده لپ تاپ میبایست از قدرت و سرعت کافی برخوردار باشد.
اجرای همزمان شبیهسازیها و پردازش دادهها، تحلیل و مقایسه نتایج و ارائه خروجیهای گرافیکی و یا عددی، از ویژگیهای این نرمافزارها میباشد که قدرت پردازنده در اجرای صحیح این عملکردها، نقش حیاتی دارد.
بنابراین یک لپ تاپ مناسب مهندسی میبایست حداقل دارای یک CPU شش هستهای با سرعت پردازش 3 گیگاهرتز باشد تا نرمافزارهای گرافیکی و محاسباتی را به درستی اجرا کند.
کارت گرافیک
انتخاب گرافیک مناسب برای لپ تاپ یک عامل مهم دیگر است که میبایست در نظر گرفته شود. لپ تاپ مهندسی به دلیل اجرای نرمافزارهای شبیهسازی و طراحی سه بعدی، رندرگیری و نمایش جزئیات، باید از یک گرافیک قدرتمند برخوردار باشد.
رندرگیری نرمافزارهای تخصصی معماری و عمران نظیر 3D مکس و یا SketchUp به یک کارت گرافیک مجزا نیاز دارد و این ویژگی به خصوص برای دانشجویان رشتههای مهندسی عمران و معماری، بسیار مهم است.
حافظه رم (RAM)
حافظه RAM برای یک لپ تاپ مهندسی، تعیینکننده سرعت اجرای برنامههای مختلف است. نرمافزارهای محاسباتی در رشتههای مهندسی برای اجرا و انجام محاسبات و نیز ذخیره نتایج به حافظه RAM با ظرفیت بالا نیاز دارند.
اغلب نرمافزارهای مهندسی یک یا چند مرحله پردازش و محاسبات دارند که در صورت پیچیدگی کدهای دستوری، اجرای آنها زمان زیادی به طول میانجامد. حداقل RAM با ظرفیت 8 گیگابایت و فناوری DDR4 برای یک لپ تاپ مناسب مهندسی توصیه میشود تا پاسخگوی سرعت مورد نیاز در محاسبات و ارائه خروجیها باشد.
دیگر پارامترهای کلیدی
عوامل دیگری نیز در انتخاب یک لپ تاپ مهندسی اهمیت دارند. از جمله تعداد پورتهای لپ تاپ که به دلیل کاربردهای مهندسی و اتصال سختافزارهای جانبی متعدد به یک عامل کلیدی تبدیل میشوند. لپ تاپ مهندسی باید حداقل 2 پورت USB 3.0 و یک پورت HDMI را دارا باشد. برای انتخاب بهترین مانیتور لپ تاپ نیز ابعاد و رزولوشن آن مهم است.
برای یک لپ تاپ مهندسی مناسب که مشاهده خروجیهای گرافیکی در آن راحت باشد و جزئیات طرح نیز به خوبی نمایش داده شود، ابعاد مانیتور 14 اینچ و رزولوشن FullHD توصیه میشود.
باتری لپ تاپ باید بتواند توان مورد نیاز پردازنده را در پردازش و محاسبات سنگین تأمین کند؛ حداقل باتری که بتواند این نیاز را برآورده سازد، باید در تست PCMark battery life حداقل 6.5 ساعت را دوام آورده باشد.
در ادامه یکی از بهترین لپ تاپهای مناسب نرم افزارهای مهندسی را معرفی میکنیم: اولترابوک XPG Xenia 14 Lifestyle با پردازنده i7!
این لپ تاپ فوق سبک (970 گرم وزن!) با پردازنده i7 نسل یازدهم اینتل قادر به پردازش هرگونه محاسبات و دستورات پیچیده است. در کنار پردازنده قدرتمند، گرافیک Iris Xe، میتواند کارهای گرافیکی را در سریعترین زمان برای شما انجام دهد.
در نهایت شارژدهی باتری تا 10 ساعت، 16 گیگابایت رم و حافظه 512 گیگابایتی M.2 تمام نیازهای شما برای اجرای سنگینترین نرم افزارهای مهندسی را برآورده میکند. مشخصات کامل لپ تاپ XPG Xenia 14 Lifestyle با پردازنده i7
جمع بندی
سه عامل مهم برای انتخاب یک لپ تاپ مهندسی مناسب که از اهمیت ویژهای برخوردارند، عبارتند از: پردازنده، حافظه رم و کارت گرافیک. اغلب نرمافزارهای تخصصی در رشتههای مهندسی برای کامپیوترهایی طراحی شدهاند که حداقل پیشنیازهای لازم را از نظر این سه مؤلفه دارا باشند.
در صورتی که لپ تاپ مورد نظر ضعیف یا قدیمی باشد، نصب و اجرای این برنامهها تقریبا غیرممکن شده و عملاً دانشجو نمیتواند از لپ تاپ استفاده کند. سایر عوامل نیز با اینکه از اهمیت پایینتری برخوردارند، اما بهتر است در انتخاب یک لپ مناسب مهندسی، همه پارامترهای ذکر شده در این مقاله را درنظر بگیرید.
ثبت ديدگاه