راهنمای خرید مانیتور گیمینگ
اجازه ندهید که مانیتور شما ضعیفترین وسیله در تجهیزات گیمینگ شما باشد. در اینجا هرآنچه را که گیمرها باید دربارهی رفرش ریت (refresh rates) و زمان پاسخگویی (response times) برای خرید مانیتور گیمینگ بدانند، با یکدیگر مرور می کنیم.
ارزانترین مانیتوری که میتوانید بخرید، کمتر از 100 دلار قیمت دارد و گرانترین مانیتور نیز میتواند به بیش از 2 هزار دلار برسد. اما تفاوت این مانیتورها در چیست؟ چه ویژگیهایی باعث میشود یکی از آنها اینقدر ارزان باشد و دیگری بسیار گران؟ اصلا کدامیک از آنها ارزش خریدن دارند؟ و در نهایت تکنولوژی G-Sync واقعا چیست؟
متغیرهای مهم در انتخاب مانیتور مخصوص بازی، زمان پاسخگویی و رفرش ریت هستند. اگر به دنبال خرید یک مانیتور جدید هستید، این راهنما به شما کمک میکند که بدانید دنبال چه چیزی بگردید و کدام مدل، برای شما مناسب است. علاوه بر این در هنگام خریدن لپتاپ گیمینگ این اطلاعات به شما کمک می کند تا گزینه متناسب با نیازهای خودتان را انتخاب کنید.
راهنمای سریع خرید مانیتور گیمینگ : دنبال چه چیزی در مانیتور باشید
بهترین زمان پاسخگویی مانیتور گیمینگ (Response time)
بهترین رفرش ریت مانیتور گیمینگ (Refresh rate)
رفرش ریت چیست؟ زمان پاسخگویی مانیتور چیست؟
از زمانی که مانیتور LCD باعث شد مانیتور CRT به طور کامل از رده خارج شود، سالها میگذرد؛ اما با این جابهجایی و از رده خارج شدن مانیتورهای قدیمی، یک مشکل کوچک به وجود آمد: مانیتورهای CRT هر فریم را از نو ترسیم میکردند و این روش، به اصل اساسی در ارسال اطلاعات از کامپیوتر به صفحه نمایشگر تبدیل شد. مانیتورها، صفحه نمایش را با رفرش ریت 100 هرتز (100 بار در ثانیه) از نو ترسیم میکردند و نازکنارنجی بودند.
مانیتورهای LCD این مشکل را ندارند؛ زیرا پیکسلها به تجدید و رفرش شدن نیازی ندارند. در عوض، هر پیکسل با رنگ جدید بهروز میشود و تغییر میکند و هرکدام از این بهروزرسانیها بسته به نوع تغییر، زمان مشخصی را میطلبند. زمان پاسخگویی مانیتور (response time – ریسپانس تایم) به مدت زمانی که این تغییر طول میکشد، اشاره دارد. LCDها در ابتدا با رفرش ریت 60 هرتز ولی زمان پاسخگویی حدود 15 میلیثانیه (ms) به بازار آمدند.
از آنجایی که مدت زیادی طول میکشید که پیکسلها تغییر کنند، تصاویری که حرکت سریعی داشتند، با حالت نویز و بههمریخته نمایش داده میشدند و دنباله و سایهای پشت هر تصویر ایجاد میشد. در 60 هرتز، مانیتور هر 16 میلیثانیه یک فرِیم جدید دریافت میکرد و با رفرش ریت 15 میلیثانیه، یک فریم به طور کامل به نمایش درمیآمد و فریم بعدی پس از 1 میلیثانیه شروع میشد. در بازی، تصاویر در حین حرکت با هم مخلوط میشدند؛ در نتیجه استفاده از مانیتورهای LCD در دفاتر اداری و منازل افزایش پیدا کرد اما هنوز هم گزینه ای مناسب برای گیمرها نبودند.
به عنوان یک قاعدهی کلی، اگر بازی نمیکنید، 60 هرتز برای شما مناسب است. اگر گیم جزئی از زندگی شماست، باید بیشترین رفرش ریت و کمترین زمان پاسخگویی را که با بودجهی شما همخوانی دارد، انتخاب کنید.
آشنایی با تکنولوژی G-Sync در مانتیور گیمینگ
به احتمال زیاد عبارت VSync را در تنظیمات گیم دیدهاید. VSync کارت گرافیک کامپیوتر شما را روی رفرش ریت مانیتور گیمینگ قفل میکند. اگر این مسئله برای شما غیرقابل اعتماد به نظر میرسد، حق دارید، چون واقعا همینطور است.
با فعال کردن VSync اگر فریم ریت نمایشگر کمتر از رفرش ریت باشد، درگیر مشکلاتی در عملکرد سیستم خواهید شد. اما در حالتی که VSync خاموش باشد، اگر فریم ریت بیشتر از رفرش ریت مانیتور شما باشد، دچار چند تکه شدن و شکاف تصویر (screen tearing) میشوید. در تصویر زیر می توانید به وضوح مشکل screen tearing را ببینید. در تصویر سمت چپ از FreeSync برای برطرف کردن این مشکل استفاده شده است.
این مشکل مهمترین دلیلی بود که باعث ایجاد تکنولوژی G-Sync (متعلق به شرکت Nvidia) شد.
G-Sync یک تکنولوژی تطبیق رفرش ریت است. این فناوری به مانیتور این امکان را میدهد که فقط زمانی که یک فریم از کارت گرافیک دریافت شد، بهروزرسانی را انجام دهد و آنها را به بهترین شکل در هماهنگی و سینک نگه دارد. در این فرایند اصلا مهم نیست که فریم ریت چقدر است. AMD تکنولوژی مخصوص خود را برای این کار دارد که نام آن FreeSync است و همین کار را با کمی اغماض برای همین هدف انجام میهد. FreeSync هم همانند تکنولوژی G-Sync نیاز دارد که هم در کارت گرافیک و هم در مانیتور فعال باشد و باز هم مثل G-Sync مشکلات چند تکه شدن تصویر (screen tearing) و سینک شدن را از بین میبرد.
نتایج واقعا درخشان است. اینکه بخواهیم لذت بازی با G-Sync برای اولینبار را با کلمات توصیف کنیم، کار بسیار دشواری است؛ اما اگر بخواهیم آن را در یک جمله خلاصه کنیم، باید بگوییم که همه چیز بسیار چشمنواز به نظر میرسد.
به کمک G-Sync و FreeSync بهترین عملکرد کامپیوتر خود را مشاهده میکنید، بدون اینکه میزان فریم ریت مهم باشد. کاری که این تکنولوژیها انجام میدهند این است که اگر فریم ریت کمتر از رفرش ریت مانیتور شما باشد، تصویر بدون مشکل نمایش داده میشود. تکنولوژی Nvidia بهتر است ولی قیمت بیشتری دارد و AMD برای قیمت مقرون به صرفهتر گزینهی مناسبتری است.
سخن پایانی
اگر گیمر نیستید، هیچ یک از این ویژگیها برای شما کاربرد و اهمیتی ندارد. مانیتوری بخرید که از نظر اندازه، رزولوشن و قیمت برای شما مناسب باشد.
اگر یک گیمر حرفهای هستید و از تجهیزات پیشرفته و کارت گرافیک بسیار حرفهای استفاده میکنید، به احتمال زیاد به مانیتور گیمینگ G-Sync نیازی نخواهید داشت؛ زیرا همیشه نرخ بالاتری از بیشترین رفرش ریت مانیتور خود را دارید.
اما اگر یک گیمر معمولی هستید، به رفرش ریت بالا و زمان پاسخگویی کم احتیاج خواهید داشت. علاوه بر این، باید حتما تکنولوژی G-Sync یا FreeSync را در مانیتور گیمینگ خود در نظر بگیرید؛ چرا که هرچقدر که جلوتر میرویم، بازیهای بیشتری به این تکنولوژی نیاز دارند و شما مزایای آن را بهتر و بیشتر احساس خواهید کرد. اگر هم تازه به بازی های آنلاین علاقه مند شده اید می توانید به جای خرید یک کامپیوتر رومیزی به فکر خرید یک لپ تاپ کیمینگ فوق العاده مثل XPG Xenia باشید. برای آشنایی بیشتر با این لپ تاپ و دیگر محصولات حرفه ای گیمینگ XPG کلیک کنید.
برای خرید مانیتور به اطلاعات و ایدههای جدید نیاز دارید؟ مطلب تلویزیون به جای مانیتور را بخوانید و در بخش نظرات، پرسشهای خود را مطرح کنید.
ثبت ديدگاه