آنچه باید در مورد مزایا و معایب پارتیشن بندی بدانید
وقتی روی یک هارد جدید اقدام به نصب ویندوز میکنید، برنامهی نصب کننده به دیسک شما بهعنوان مجموعهای از فضاها که به چیزی اختصاص داده نشده است نگاه میکند. شما باید اقدام به ایجاد بخشی کنید که سیستم بداند از کدام قسمت هاردتان میتواند استفاده کند. به این بخش پارتیشن Partition گفته میشود. وقتی شما پارتیشنی را با یک فایل سیستمی فرمت میکنید بهواسطهی آن قابلاستفاده میشود و نام Volume به خود میگیرد.
ممکن است نصب استاندارد ویندوز با یک پارتیشن هم انجام شود و همه فایلها را در خود جای بدهد. در این صورت فایلهای ویندوز، اطلاعات شخصی شما، برنامههای نصبشده و فایلهای دیگر در همان یک پارتیشن ذخیره میشوند.
اگر کامپیوترتان را تازه خریداری کرده باشید ممکن است یک پارتیشن ثانویه کوچک باهدف بازیابی اطلاعات داشته باشد. این پارتیشن از پارتیشن اصلی جداست تا اگر نصب ویندوزتان خراب شود هنوز بتوانید بهوسیلهی پارتیشن پشتیبان آن را به حالت اول بازگردانید.
بیشتر بخوانید : آموزش پارتیشن بندی هارد با استفاده از EaseUS
نکات مثبت پارتیشنبندی کردن هارد درایو
چرا باید هارد درایو خود را پارتیشنبندی کنید؟ در اینجا دلایل خوبی برای این قضیه آورده شده است.
1.راحتی نصب دوباره
جدا نگاهداشتن فایلهای سیستمی ویندوز از اطلاعات شخصیتان، انجام عملیات روی ویندوز را سادهتر میکند.
بهعنوانمثال نصب دوبارهی ویندوز وقتیکه قبلاً روی یک پارتیشن بهصورت جداگانه نصبشده است، زیاد کار سختی نیست. تنها کاری که باید انجام دهید این است که پارتیشن ویندوز را فرمت کنید و دوباره ویندوز را نصب کنید. در این صورت برنامههای نصبی و فایلهایتان سر جای خود باقی میمانند.
شما همچنین میتوانید پارتیشن ویندوز خود را clone کنید تا از تنظیمات ویندوزتان کپی بگیرید و بعداً در صورت لزوم به آن بازگردید.
2.بک آپ سادهتر
بک آپ گرفتن از اطلاعات امری ضروری است. بااینکه گذاشتن فایلها در یک پارتیشن جداگانه بک آپ بهحساب نمیآید ولی میتواند طرح بک آپ شمارا سادهتر کند.
درست مثل نصب ویندوز، شما میتوانید کل پارتیشن را clone کنید تا یک کپی دقیقی از اطلاعاتش داشته باشید. مسیر سادهتر این است که به برنامهی بک آپ خود دستور دهید از تمام درایوتان محافظت کند تا اینکه یک فولدر یا فایل را بهطور مشخص هدف قرار دهد.
3.بهبود بالقوهی امنیت
پارتیشنبندی درایوتان به شما کمک میکند تا اطلاعاتتان را در مقابل حملهی بدافزارها ایمن نگاهدارید. اگر بدافزاری روی پارتیشن ویندوزتان جا بگیرد، شانس کمتری برای صدمه زدن به اطلاعات شخصیتان در دیوارکهای دیگر دارد. در این مورد شما میتوانید با نصب دوبارهی ویندوز مشکل را حل کنید.
البته، این موضوع بستگی به نوع حمله دارد. ما به شما پیشنهاد میکنیم در وهلهی اول خود را در مقابل بدافزارها ایمن نگاهدارید.
4. سازماندهی بهتر
شاید شما فردی باشید که علاقه دارد هر چیزی را در جای مشخصی قرار بدهید. پارتیشنبندی کردن این شانس را به شما میدهد اطلاعاتتان را به شیوهی راحتتری تقسیمبندی کنید. شاید بخواهید یک پارتیشن را به بازی و برنامهها و پارتیشن دیگر را به اسناد، موسیقی و فایلهای مشابه اختصاص دهید.
اگر فکر میکنید ساماندهی که در یک پارتیشن دارید برایتان کافی نیست، میتوانید با افزایش پارتیشنها اطلاعات خود را سرراست تر کنید.
5.چندین سیستم اجرایی نصب کنید
بههیچعنوان نمیتوانم از ذهنم سیستم رویاییمو بیرون کنم. اینکه یه کامپیوتر رو میزی داشته باشم که پارتیشنی داشته باشد که تمام فایلهای ویندوز ها داخلش باشد.
در بالا راجع به جدا کردن فایلهای ویندوز و اطلاعات شخصی صحبت کردیم؛ اما این تنها دلیلی نیست که ما را مجبور کند هاردمان را پارتیشنبندی کنیم. شما میتوانید با اضافه کردن یک پارتیشن به درایوتان یک سیستم اجرایی دیگر مثل ویندوز روی آن نصب کنید.
شاید بخواهید که در کنار ویندوز از لینوکس هم بهره ببرید. میتوانید بدون اینکه به ویندوزتان کاری داشته باشید یک پارتیشن جدید برای لینوکس بسازید.
با این روش شما میتوانید برای برنامههایی که با ورژن قدیمی سازگاری دارند ورژن قدیمی ویندوز را نصب کنید.
بیشتر بخوانید : آموزش پارتیشن بندی هارد اکسترنال در ویندوز (7، 8 و 10)
استفاده از فایلهای سیستمی گوناگون
یکی دیگر از استفادههای داشتن چند پلت فرم برای پارتیشنبندی، کار با چندین فایل سیستمی است. نیازی نیست با درایو اینترنال خود چنین کاری انجام دهید. بااینوجود استفاده از فایلهای سیستمی مختلف در درایوهای اکسترنال، درصورتیکه از چند OS روی بهره میبرید، هوشمندانه به نظر میرسد.
بهعنوانمثال شما ممکن است یک هارد درایو 1 ترابایتی اکسترنال را به چندین پارتیشن تقسیم کنید. اگر یکی از آنها را FAT32 و یا exFAT کنید با ویندوز سازگار هستند و اگر دیگری را به Mac Os Extended تغییر دهید پارتیشن موردبحث با مک بهخوبی کار خواهد کرد. این موضوع به شما اجازه میدهد تا در راستای نیازهایتان بهترین استفاده را از فضای موجود کنید.
نکات منفی پارتیشنبندی هارد درایو
روی دیگر سکه این است که دلایلی هم وجود دارد که شمارا از پارتیشنبندی هارد درایوتان منع میکند. در اینجا به بعضی از آنها اشارهشده است.
-
احساس غلط امنیت
اگر دقت کافی نداشته باشید، داشتن چندین پارتیشن ممکن است منجر به فاجعهای مثل از بین رفتن اطلاعاتتان شود. اگرچه برای هر پارتیشنی که ساختهاید ویندوز ورودیهای جداگانهای نشان میدهد، آن پارتیشنها هنوز بهصورت فیزیکی روی یک درایو هستند.
به همین خاطر اگر هارد درایوتان خراب شود، به یک دلیل طبیعی صدمه بخورد و یا دیگر کار نکند، باید با تمام اطلاعاتش خداحافظی کنید. این قضیه ممکن است برای کاربران تازهوارد شوکه کننده باشد. چراکه ممکن است اینطور فکر کنند که هر پارتیشن در قسمت This Pc بیانگر یک دستگاه فیزیکی جداگانه است؛ درصورتیکه اینطور نیست.
بنابراین بک آپ گرفتن از اطلاعاتتان در ویندوز، بدون توجه به اینکه روی چه درایوی باشد، ضروری است.
-
پیچیدگی و شانسهای خطاها
یکی از بزرگترین عذابها وقتی شما چندین پارتیشن دارید این است که آنها را سرراست نگاهدارید. وقتی پارتیشنهایتان از 3 یا 4 بیشتر میشود، دیگر آن منفعتی که از آن بهعنوان ساماندهی یاد میشود را از دست میدهید و کارتان میشود دنبال اطلاعات گشتن.
حتی با یک یا دو پارتیشن اضافی برای اینکه فایلها و برنامههایتان را در درایوهای دیگر ذخیره کنید باید اقدام به نصب ویندوز کنید. این موضوع کار را نسبت به زمانی که همهی فایلها را در یک پارتیشن ذخیره میکنید پیچیدهتر میکند.
داشتن پارتیشنهای متعدد همچنین ریسک به وجود آمدن اشتباه را بالا میبرد. این امکان وجود دارد که وقتی پارتیشنی را فرمت میکنید بهطور اتفاقی بهجای آن پارتیشن دیگری را پاککنید.
-
پارتیشنهای حقهباز و فضای هدررفته
وقتی فقط یک پارتیشن دارید نگرانی دربارهی فضای دیسک و درایو بهصورت کامل ندارید؛ اما وقتی چندین پارتیشن دارید، ممکن است از اینکه یک پارتیشن تان فضایش پرشده است و پارتیشنهای دیگر خالی هستند در تنگنا قرار بگیرید.
فضای محدود به این معناست که ممکن است سورپرایز شوید. بهعنوانمثال یک آپدیت اصلی برای ویندوز 10 ممکن است به فضایی بیشتر از آن فضایی که شما در پارتیشن خوددارید نیاز داشته باشد. در این شرایط مجبورید که تعدادی از بازیها و برنامههای خود را پاککنید و به فضای پارتیشن ویندوز بی افزایید.
خوشبختانه ویندوز تجمیع و کوچک کردن پارتیشنها را ساده کرده است و شما محکومبه سایزهایی ابتدایی نیستید؛ اما در کل اندازهگذاری دوبارهی پارتیشنها اغلب ناجور است.
-
بهطورکلی برای یک کاربر متوسط ضروری نیست
بسیاری از کاربران حرفهای به خاطر دلایلی که در بالا به آنها اشاره شد هارد خود را پارتیشنبندی میکنند که خیلی هم خوب است؛ اما برای یک کاربر متوسط پارتیشنبندی کردن اغلب غیرضروری بهحساب میآید. کاربران سبک معمولاً آنقدری فایل ندارند که برای مدیریت فایلهایشان به پارتیشنهای دیگر نیاز داشته باشند. آنها همچنین علاقهای به نصب سایر سیستمهایی اجرایی هم ندارند. بااینکه پارتیشنبندی کردن کار پیچیدهای نیست، پتانسیل ایجاد مسئله برای یک کاربر تازهوارد را دارد. در مقایسه با سودهای کمی که آن اشاره شد، تلاش برای پارتیشنبندی کردن برای آنها ارزشش را ندارد.
5. SSD ها بسیاری از سودهای گذشته را نقض میکنند
بسیاری از فواید پارتیشنبندی هارد با اضافه شدن هارد های SSD در کامپیوترهای مدرن دیگر از اهمیت بالایی برخوردار نیست. برای بحث و گفتمان دربارهی این مسئله به بخش زیر نگاهی بی اندازید.
پارتیشنبندی HDD در مقابل پارتیشنبندی SSD
همانطور که میدانید هارد درایوهای قدیمی مکانیکی هستند. قسمتهایی در حال گردش دارند که برای نوشتن و خواندن اطلاعات مورداستفاده قرا میگیرد.
به این دلیل نظم و ترتیب اطلاعات در درایو به دسترسی سریعتر به اطلاعات موجب میشود. اگر درایو مجبور باشد که برای اطلاعاتی که از هم دور هستند بچرخد، این قضیه عملکردش را تحت تأثیر قرار میدهد.
برای دورهای پارتیشنبندی کردن راهحلی برای این مشکل بهحساب میآمد. پارتیشن اصلی که ویندوز در آن نصب است خارج از دیس قرار میگرفت تا بیشترین سرعت خواندن را داشته باشد. اطلاعاتی مانند موسیقی و دانلودها که از اهمیت کمتری برخوردار بودند نیز داخل دیس قرار میگرفتند. جدا کردن اطلاعات همچنین به defragmentation بهعنوان بخشی اساسی در نگهداری و بهبود سرعت هارد کمک میکند.
اما هیچکدام از مسائلی که گفته شد دربارهی SSD ها صدق نمیکند. آنها برای دسترسی سریع به اطلاعات از حافظهی فلش استفاده میکنند و به محل قرارگیری اطلاعات بیتوجه هستند؛ بنابراین در این هارد ها بهینهسازی قرارگیری فایلها در دیسک دغدغهی آنچنانی بهحساب نمیآید. شما احتیاجی به defragment کردن درایوهای SSD ندارید.
همچنین نگران این نباشید که با پارتیشنبندی هارد خود به آن صدمه بزنید. SSD خودش فایلها را بدون توجه به پارتیشنها سروسامان میدهد. همچنین SSD های مدرن برای بارهای سیکل های نوشتاری و خواندنی طراحیشده است.
نحوهی پارتیشنبندی درایوتان در ویندوز
تصمیم گرفتید که یک پارتیشن جدید در هارد درایوتان بسازید؟ ما این موضوع را پوشش دادهایم. از راهنمای مدیریت پارتیشنهای هارد درایو در ویندوز 10 بازدید کنید.
آیا پارتیشنبندی ارزشش را دارد؟
در مورد سود و ضرر پارتیشنبندی هاردتان بحث کردیم. بهطور خلاصه، برای یک کاربر متوسط دردسری که برای پارتیشنبندی هارد وجود دارد در مقایسه با چیزی که نصیبش میشود به این معناست که باید به همان چیزی که دارد قانع باشد و فکر پارتیشنبندی به سرش نزند؛ اما برای کاربران پرکار و حرفهای که میخواهند فایلهایشان جدا باشد و از طرف دیگر کمآوردن فضا در یک پارتیشن هم برایشان مهم نیست، پارتیشنبندی برایشان سودمند به نظر میرسد.
دستتون درد نکنه مطلب بسیار مفیدی بود
سوال منه اینه که آیا نحوه پارتیشن بندی، تأثیر بخصوصی روی عملکرد و عمر مفید هارد داره یا نه؟
سلام وقت بخیر
تاثیر بهخصوص روی عملکرد نداره ولی باعث میشه که فایل های شما را مرتب تر باش
سلام خواستم ببینم اگه هارد ssd رو پارتیشن بندی کنیم سرعتش کم میشه؟؟
سلام
خیر ولی پیشنهاد میشه تعداد پارتیشن ها متنساب با ظرفیت باشه
سلام
من هارد اکسترنال HD710 Pro دارم
ایا حقیقت داره که پارتیشن بندی اون باعث افزایش سرعت هارد میشه؟
سلام
خیر پارتیشن بندی تاثیری در سرعت نداره
سلام لپتاپ گرفتم هارد ssd داره ۵۱۲ فابریکه یدونه ۱ ترا هم خودم اضافه کردم. ویندوز اورجینال روشه. ولی کلا یه درایو c که ویندوزه بیشتر نداره که اون فضای ۴۰۵گیگ داره. مشکل چیه؟ نیاز به پارتیشن دارم اگه از داخل ویندوز پارتیشن بزنم بعد نصب ویندوز اطلاعاتم نمیپره؟
سلام
مشکلی نیست
به راحتی و به اندازه فضای خالی روی هاردتون میتونید پارتیشن بندی کنید