آشنایی با انواع فلش مموری های موجود در بازار
حافظههای مبتنی بر نیمههادیها با ظهور این مواد و امکان ساخت ترانزیستورهای سریع، به یکی از سختافزارهای جانبی مهم در فناوری کامپیوتری تبدیل شدهاند.
حافظه جانبی یا همان مموری بر اساس ظرفیت ذخیرهسازی خود، میتواند انواع دادهها را در خود ذخیره کرده و برای انتقال دادهها بین کامپیوترها مورد استفاده قرار گیرد.
انواع مموری از نظر ظرفیت، فناوری ساخت، استاندارد اتصال به کامپیوتر و فاکتورهای دیگر قابل تقسیم هستند. حافظه فلش یا همان فلش مموری یکی از رایجترین و پرکاربردترین انواع مموری است که امروزه تقریباً در هر خانهای، انواع مختلف آن با ظرفیتهای متفاوت وجود دارد.
سیر تکامل این حافظهها باعث شده است که نمونههای جدید با ظرفیتهای بسیار بالا و سرعتهای انتقال اطلاعات فوقالعاده، امروزه در دسترس باشند.
انواع فلش مموریهای ضد آب و ضدضربه، و همچنین مقاوم در برابر دماهای بالا یا پایین نیز امروزه به لطف استفاده از فناوریهای ساخت پیشرفته ارائه شدهاند. استفاده از این تکنولوژیها، ذخیرهسازی را تقریباً در هر محیطی ممکن میسازد.
تنوع قیمت فلشهای موجود در بازار بر اساس فاکتورهای مختلفی نظیر شرکت سازنده، گارانتی، ظرفیت و سرعت انتقال اطلاعات تعیین میشود. اگر قصد دارید یک فلش مموری خریداری کنید و به دنبال شناخت انواع فلش مموری و قیمتهای آن و همچنین نمونههای موجود در بازار هستید، در ادامه این مقاله با ما همراه باشید.
نکات مهم در رابطه با انواع فلش مموری
فلش مموریها را میتوان از جنبههای مختلف مورد بررسی قرار داد. در ادامه به مهمترین این موارد اشاره میکنیم:
کیفیت حافظه
اگر فکر میکنید تنها تفاوت فلش مموریها در میزان ظرفیت آنهاست، کاملا اشتباه میکنید! کیفیت حافظه بکار رفته در آنها تقریبا مهمترین موردی است که باید به آن توجه کنید.
با مشاهده فلش یا مطالعه مشخصات آن، احتمالا نمیتوانید از کیفیت حافظه فلش مموری مطلع شوید. تنها راهکار برای اینکه مطمئن شوید حافظه بکار رفته در فلش مموری مورد نظر شما از کیفیت بالایی برخوردار است، توجه به برند تولیدکننده آن است.
به عنوان یک قاعده کلی، برندهای معتبر از حافظههای باکیفیت و با طول عمر بالا بهره میبرند. در حالی که برندهای متفرقه که معمولا قیمت پایینی برای فلش مموریهای خود در نظر میگیرند، از حافظههای بیکیفیت استفاده میکنند.
در حال حاضر برند ای دیتا از بزرگترین تولید کنندگان درایوهای حافظه و فلش مموری در جهان است که با توجه به کیفیت بالای محصولات آن، حضور این برند را در سراسر جهان از جمله ایران مشاهده میکنیم.
ظرفیت حافظه
ظرفیت حافظه بدیهیترین موردی است که باعث تفاوت انواع فلش مموری میشود. با افزایش کیفیت دوربینهای گوشیهای هوشمند و بطور کلی افزایش حجم فایلها، در حال حاضر فلش مموریهای 16 و 32 گیگابایت طرفداران بیشتری دارند.
در صورتی که به ظرفیتهای بالاتری مثل 256 یا 512 گیگابایت نیاز دارید، خرید هارد اکسترنال قطعا برای شما بصرفهتر خواهد بود.
رابط اتصال
رابط اتصال نیز از دیگر عوامل تعیین کننده در خرید فلش مموری است. در حال حاضر فلش مموریهای USB 2.0، USB 3.0، USB 3.1 و رابط جدیدتر USB 3.2 در بازار وجود دارند.
یک فلش مموری با رابط USB 3.2 توانایی انتقال اطلاعات با سرعت فوق العاده 20 گیگابایت بر ثانیه را دارد که در نوع خود بینظیر است. این رقم در مورد رابط USB 3.1، نصف این مقدار یعنی 10 گیگابایت بر ثانیه است.
بنابراین در صورت عدم وجود محدودیت در بودجه، بهتر است سراغ فلش مموریهای جدید با رابط USB 3.2 بروید.
ویژگی های فیزیکی
ویژگیهای فیزیکی فلش مموریها برای برخی افراد میتواند مورد اهمیت باشد. به عنوان مثال استفاده از مکانیزم کشویی به جای وجود درب جداگانه برای فلش و همچنین استحکام و کیفیت ساخت فلش مموری از این دست موارد است.
در حال حاضر فلش مموریهای ضد آب، ضد گرد و غبار و ضد شوک از محبوبیت بالایی برخوردار هستند.
گارانتی فلش مموری
از آنجایی که نمیدانید در زیر قاب زیبای یک فلش مموری از چه تجهیزاتی استفاده شده است، توصیه میشود موضوع گارانتی به ویژه در دستگاهی مثل فلش مموری را جدی بگیرید.
در واقع ممکن است که فلش مموری شما تنها پس از چند بار استفاده با مشکل مواجه شده یا خراب شود! بنابراین بهره مندی از گارانتی برای فلش مموری از نکات مهمی است که باید در نظر داشته باشید.
در حال حاضر، شرکت آونگ انواع فلش مموریهای برند معتبر ای دیتا را با گارانتی مادام العمر به بازار عرضه میکند!
کاربردهای فلش مموری
فلش مموری در درجه اول برای افزایش ظرفیت حافظه در یک دستگاه با حافظه داخلی استفاده میشود. این دستگاه را میتوان در طیف گستردهای از صنایع و همچنین کاربردهای معمولی یافت و به دلیل سازگاری بالا با انواع سختافزارها، یکی از قابل دسترسترین روشهای ذخیرهسازی محسوب میشود.
دستگاههایی که از فلش مموری استفاده میکنند، به لطف تطبیقپذیری فناوری، استفاده گستردهای دارند. فقط چند نمونه از دستگاههایی که از انواع فلش مموری استفاده میکنند عبارتند از:
- تلفنهای همراه
- کامپیوتر و لپ تاپ
- دوربینهای دیجیتال
- تلویزیونهای هوشمند
- سیستمهای GPS
- سیستمهای امنیتی
- تجهیزات نظامی
- ارتباطات و شبکه
- درایوهای SSD
- تجهیزات صنعتی نظیر دستگاههای برش لیزر و CNC
- تجهیزات پزشکی
نحوه استفاده از فلش مموری
تراشههای فلش مموری پس از اتصال، به سادگی توسط دستگاه کنترل میشوند. این قابلیت plug-and-play نام دارد و تضمینکننده برقراری ارتباط سریع و آسان بین فلش و دستگاه میزبان خواهد بود.
عملکرد فلش مموری در قالب اتصال، فرمت و تست آن تعیین میشود:
نحوه اتصال فلش مموری
برای اتصال یک فلش مموری به دستگاه میزبان (مثلاً یک لپ تاپ) کافی است از پورت USB آن را متصل کنید. دقت کنید که فناوری مورد استفاده در USB (مثلاً USB 3.0) در تعیین سرعت انتقال اثرگذار است.
یک فلش مموری سرعت بالا در صورتی که دستگاه میزبان نیز از فناوری جدید USB پشتیبانی کند، میتواند اطلاعات را در مدت زمان بسیار کمتری انتقال دهد.
نحوه فرمت کردن فلش مموری
فرمت کردن فلش مموری مفید است، زیرا پیکربندی آن را رفرش کرده و هرگونه اثری از دادههای قبلی را از بین میبرد.
نحوه تست فلش مموری
تست فلش مموری بیشتر به شناسایی و پاک کردن سکتورهای بد (Bad Sectors) آن اختصاص دارد. برای این منظور نرمافزارهای مختلفی ارائه شده است که پس از نصب آنها، میتوان سکتورهای بد را شناسایی و حذف کرد.
مزایا و معایب استفاده از فلش مموری
مزایا و معایب مختلفی برای استفاده از فلش مموری برای دستگاهها وجود دارد. برخی از این مزایا و معایب عبارتند از:
مزایا
فلش مموری به طور گسترده در دسترس است و برای استفاده با بسیاری از دستگاههای مختلف سازگاری دارد. مزایای آن عبارتند از:
- مقرونبهصرفه در مقایسه با حافظههای مبتنی بر درایو (SSD)
- سرعت بالا
- ظرفیت بالا
- پایداری قابل توجه
معایب
مانند هر فناوری دیگری، فلش مموری نیز دارای معایبی است که باید در نظر گرفته شود. به عنوان مثال:
- برخی از مدلهای ارزان، کیفیت پایینتری دارند
- اگر از یک برند یا تأمینکننده معتبر خرید نکنید، ممکن است محصول بیکیفیت، تقلبی و بدون ضمانت دریافت کنید
- کیفیت آی سی فلش ممکن است در مدت زمان طولانی کاهش یابد.
- محدودیت در بازنویسی دادهها
قیمت انواع فلش مموری
یکی از تقسیمبندیهای مهم که بر روی قیمت فلش مموری اثرگذار است و جزو فاکتورهای مهم در راهنمای خرید فلش مموری است، ظرفیت آن است.
انواع فلشهای 8، 16، 32، 64، 128 و 256 گیگابایت امروزه به صورت گسترده استفاده میشوند که هر یک بر اساس سرعت انتقال، قیمتهای مختلفی دارند. مسلماً قیمت فلش 64 گیگ با یک فلش 128 گیگ متفاوت خواهد بود اما الزاماً این قیمت دو برابر نیست.
اگر به دنبال خرید بهترین مدل فلش مموری هستید، علاوه بر قیمت و ظرفیت، میبایست به سرعت انتقال آن نیز توجه داشته باشید.
معرفی چند نمونه فلش مموری
در این بخش، چند نمونه از فلش مموریهای پرطرفدار را از یکی از برندهای معروف دنیا معرفی خواهیم کرد. این فلش مموریها جزو بهترین فلش مموریها در سال 2022 بوده و دارای گارانتی مادامالعمر توسط شرکت آونگ هستند:
فلش مموری UE700 Pro ای دیتا
فلش مموری UE700 Pro یکی از بهترین فلش مموریهای بازار است که توسط شرکت ای دیتا به بازار عرضه شده است. ظرفیت ذخیرهسازی در این فلش، از 32 گیگ تا 256 گیگ بوده و برای همه ظرفیتها، گارانتی مادامالعمر ارائه شده است.
این فلش مموری از فناوری USB 3.1 پشتیبانی کرده و سرعت خواندن و نوشتن اطلاعات را به ترتیب تا 360 و 180 مگابایت بر ثانیه افزایش میدهد. ابعاد کوچک، طراحی زیبا و جنس آلومینیومی از ویژگیهای این مدل فلش مموری به شمار میآید.فلش مموری UV360 ای دیتا
فلش مموری ای دیتا مدل UV360 نیز یکی از مدلهای پرفروش در بازار است. ظرفیتهای موجود برای این مدل نیز از 32 تا 256 گیگابایت بوده و گارانتی مادامالعمر برای این مدل نیز ارائه شده است.
پشتیبانی از فناوری USB 3.2، ظاهر زیبا، سرعت انتقال بالای اطلاعات و طراحی بدون درپوش، از ویژگیهای وسوسه انگیز این مدل است.فلش مموری UD330 ای دیتا
فلش مموری ای دیتا مدل UD330 یک نمونه کوچک اما کارآمد است. این مدل از فناوری USB 3.1 پشتیبانی کرده و ظرفیتهای متنوعی را در اختیار مصرفکنندگان قرار میدهد. طراحی آن به گونهای است که درپوش به کمک لولا به خود بدنه فلش مموری متصل است و از این رو، مشکل گم شدن درپوش را نخواهید داشت.
کوچکی ابعاد، سرعت بالای انتقال اطلاعات، گارانتی مادامالعمر و مقاومت در برابر آب و گردوغبار به واسطه استفاده از فناوری Chip On Board از ویژگیهای برتر این مدل فلش مموری میباشد.درباره فلش مموری بیشتر بدانید
فلش مموری یک تراشه حافظه غیر فرار است که برای ذخیرهسازی و انتقال دادهها بین کامپیوترهای شخصی (PC) و دستگاههای دیجیتال استفاده میشود. فلش مموری قابلیت برنامهریزی مجدد و پاک شدن الکترونیکی را دارد و اغلب در درایوهای فلش USB، پخشکنندههای MP3، دوربینهای دیجیتال و درایوهای حالت جامد (SSD) یافت میشود.
فلش مموری نوعی حافظه “فقط خواندنی قابلبرنامهریزی” (EEPROM) با قابلیت پاک کردن الکترونیکی است، اما ممکن است یک دستگاه ذخیرهسازی حافظه مستقل مانند درایو USB نیز باشد.
EEPROM نوعی استاندارد حافظه داده است که از یک کنترلر الکترونیکی برای پاک کردن یا نوشتن دادههای دیجیتال استفاده میکند. فلش مموری یک نوع متمایز از EEPROM است که در بلوکهای بزرگ برنامهریزی و پاک میشود.
از نظر ساختار الکترونیکی، فلش مموری از ترانزیستورهای گیت شناور برای ذخیره دادهها استفاده میکند.
آیا فلش مموری یک MOSFET است؟
ترانزیستورهای گیت شناور یا MOSFET، نوعی ترانزیستور هستند که برای تقویت یا سوئیچینگ سیگنالهای الکترونیکی استفاده میشوند.
ترانزیستورهای گیت شناور از نظر الکتریکی ایزوله هستند و از یک گره شناور تحت جریان مستقیم (DC) استفاده میکنند. حافظه فلش شبیه به MOSFET استاندارد است، با این تفاوت که ترانزیستور موجود در آن به جای یک گیت، دو گیت دارد.
سرعت فلش مموری به سرعت ترانزیستورهای مورد استفاده بستگی دارد و بر اساس تعداد عملیات خواندن و نوشتن در واحد زمان سنجیده میشود. البته عوامل تأثیرگذار در سرعت فلش مموری را میتوان از جنبههای دیگری نیز بررسی کرد. به عنوان مثال نوع فناوری مورد استفاده در ساخت واسط ذخیرهسازی، کانال انتقال، فناوری USB مورد استفاده و غیره.
یکی از عوامل مؤثر در تعیین قیمت انواع فلش، سرعت آن است که در کنار ظرفیت ذخیرهسازی، تنوع بالای قیمت فلشها را به وجود میآورد.
عملکرد فلش مموری چگونه است؟
فلش مموری یک تراشه ذخیرهسازی حافظه حالت جامد است که بر اساس استانداردهای بینالمللی تأیید شده ساخته شده است. دستگاههای حافظه فلش از سلولهای انباشته شده برای ذخیره حجم بالایی از داده در این سلولها استفاده میکنند.
فناوری سلولهای چند سطحی (MLC) امروزه برای پاسخگویی به لزوم ذخیرهسازی حجم بالای داده در دستگاههایی با اندازه کوچکتر مورد استفاده قرار میگیرند. MLC به این معنی است که سلولهای حافظه منفرد، از چندین سطح منطقی برای عملیات ذخیرهسازی استفاده میکنند.
فلش مموریهای استاندارد شامل پشته حافظه (Memory Stack) و کنترلر هستند.
پشته حافظه در بر گیرنده سلولهایی است که دادهها در آنجا ذخیره میشوند. کنترلر حافظه به عنوان یک رابط مشترک بین حافظه و دستگاه میزبان عمل میکند، ارتباط بین این دو را مدیریت کرده و معمولاً از طیف وسیعی از پروتکلها و فناوریها مانند USB، UFS و PCI و غیره پشتیبانی میکند.
هنگام انتقال اطلاعات به فلش چه اتفاقی میافتد؟
هنگامی که یک کاربر دادهها را به حافظه فلش میفرستد، کنترلر آن را از طریق رابط خود بافر (Buffer) کرده و دادهها را رمزگذاری میکند. سپس دادهها از طریق رابط فلش در حافظه ذخیره میشوند.
از طرف دیگر، هنگامی که کاربر خواستار دسترسی به دادههای ذخیره شده در یک دستگاه فلش مموری است، دادهها رمزگشایی شده و از طریق رابط و بافر حافظه به دستگاه میزبان ارسال میشود. در بهترین مدل فلشها، سرعت پاسخگویی به این درخواست و حجم دادههای تبادل شده در واحد ثانیه بالاتر از سایر مدلهاست.
قیمت فلش نیز بر همین اساس بیشتر خواهد شد. بنابراین توجه به سرعت انتقال داده، نوع پروتکل انتقال داده و ظرفیت انتقال در واحد زمان، از مهمترین نکات قبل از خرید فلش مموری هستند.
جمعبندی
فلش مموری یکی از تجهیزات پراستفاده و متنوع در دنیای امروز فناوری است و تقریباً برای انتقال هر فایلی در هر محیطی که هستیم، از یک کارگاه یا کارخانه، مطب دندان پزشکی، هتل، دانشگاه و حتی منازل مسکونی، از فلش مموری استفاده میکنیم.
انواع فلش مموری موجود در بازار بر اساس ظرفیت ذخیرهسازی، سرعت انتقال اطلاعات، پشتیبانی از فناوریهای مختلف USB، برند سازنده و غیره، قیمتهای متفاوتی دارند. برای انتخاب بهترین نوع فلش، میبایست همه این فاکتورها را در نظر گرفت.
هرچند نمیتوان به طور قطع بهترین مارک فلش مموری موجود در بازار را تعیین کرد، اما برندهای مطرحی وجود دارند که کیفیت محصولات آنها طی این سالها برای مصرفکنندگان ثابت شده است. البته باید توجه داشت که سختافزار میزبان، مثلاً یک لپ تاپ نیز میبایست از فناوری USB جدید و پروتکلهای انتقال داده پیشرفته پشتیبانی کند تا سرعت فلش مموری به شکل واقعی قابل استفاده باشد.
ثبت ديدگاه