بهترین رم DDR4 در ایران کدام است؟

خرید بهترین رم برای ارتقاء کامپیوتر ممکن است به اندازه انتخاب CPU یا کارت گرافیک دشوار نباشد. دلیل آن هم این است که مشخصات و پارامترهای یک رم در مقایسه با کارت گرافیک یا CPU محدودتر است و تنوع بازار هم نسبتاً کمتر است.

با این وجود انتخاب یک رم مناسب برای کاربرد مورد نظر شما بسیار مهم است. استانداردهای رم کامپیوتر بر اساس سری ساخت تقسیم‌بندی می‌شوند و استاندارد DDR4 پیش از رونمایی رم DDR5، جدیدترین استاندارد رم کامپیوتر شناخته می‌شد. اما سؤال اصلی این است که بهترین رم DDR4 کدام است؟

در این مقاله قصد داریم به این سؤال پاسخ دهیم و شما را در خرید رم کامپیوتر مناسب، راهنمایی کنیم.

اگر قصد ارتقاء رم کامپیوتر خود را دارید و استاندارد DDR4 را انتخاب کرده‌اید، باید پیش از خرید, یک سری نکات را در نظر بگیرید و بر اساس نیاز و بودجه خود خرید کنید. برای آشنایی نکات بیشتر تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

منظور از رم DDR4 چیست؟

کامپیوترها از نوعی رم به نام SDRAM (حافظه دسترسی تصادفی دینامیک سنکرون) استفاده می‌کنند. DRAM  سنکرون در واقع با فرکانس پردازنده CPU هماهنگ می‌شود. SDRAM در طول زمان بهبود یافته است و مزایایی مانند مصرف انرژی کمتر، سرعت انتقال سریع‌تر و انتقال داده پایدارتر را ارائه می‌دهد.

DDR4 SDRAM استاندارد فعلی برای حافظه رم کامپیوترهای امروزی است. DDR4 مخفف Double Data Rate 4 بوده و چهارمین نسل از فناوری DDR است که جایگزین SDR (Single Data Rate) SDRAM شده است.

DDR4 دارای سرعت انتقال داده سریع‌تر، ظرفیت بیشتر و ولتاژ کمتر نسبت به نسل قبلی است.

نکته مهم در مورد استانداردهای رم این است که حافظه رم کامپیوتر از ویژگی Backwards پیروی نمی‌کند، به عبارت دیگر تعداد پین‌ها، ولتاژ کار و فرم فکتور هر نسل رم با نسل قبلی فرق دارد و به همین دلیل نمی‌توان ماژول‌های رم DDR4 را روی اسلات‌هایی که برای DDR3 طراحی شده‌اند، نصب کرد.

بنابراین توصیه می‌کنیم پیش از خرید رم برای کامپیوتر، قابلیت‌های سیستم و ویژگی‌های اسلات‌های مادربرد خود را بررسی کنید.

چه نکاتی را باید هنگام انتخاب بهترین حافظه رم DDR4 در نظر گرفت؟

رم کامپیوتر یک مؤلفه مهم برای اجرای برنامه‌ها و بازی‌های مختلف است. مسلم است که سرعت و ظرفیت رم تعیین‌کننده عملکرد یک کامپیوتر در اجرای برنامه‌هایی است که به ذخیره‌سازی موقت داده‌ها نیاز دارند.

بیشتر برنامه‌های گرافیکی، نرم‌افزارهای ادیت و ویرایش، بازی‌های ویدئویی سنگین و غیره از این دست برنامه‌ها هستند که در حین اجرا باید یک سری از اطلاعات را به صورت موقت ذخیره کننده و در عین حال سرعت فراخوانی این اطلاعات در صورت نیاز، بالا باشد.

استاندارد DDR4 یک استاندارد متداول و پرکاربرد است که تقریباً برای همه برنامه‌ها و بازی‌های حال حاضر مناسب است. با این وجود در مقایسه با بهترین رم DDR5 که اخیراً رونمایی شده است، ضعیف‌تر است. برای انتخاب بهترین رم‌های DDR4 باید یک سری نکات را در نظر داشت که در ادامه به توضیح آن‌ها می‌پردازیم.

بهترین حافظه رم DDR4

ظرفیت حافظه

از دید بسیاری از کاربران، حافظه 16 گیگابایت در حال حاضر برای بسیاری از کاربردها مناسب است. برنامه‌ها و بازی‌های جدید پیوسته در حال توسعه هستند و به گذر زمان، حافظه رم بیشتری برای اجرای آن‌ها لازم است.

درست همانند مانیتورها و یا کارت‌های گرافیک که زمانی رزولوشن 1080p برای آن‌ها متداول بود اما امروزه تقریباً همه آن‌ها رزولوشن 4k را پشتیبانی می‌کنند.

بنابراین برای اجرای چندین برنامه به صورت هم‌زمان به خصوص اگر برنامه‌های گرافیکی سنگین و یا بازی‌های ویدئویی در بین آن‌ها باشد، حافظه رم 32 گیگابایت توصیه می‌شود.

سرعت رم

منظور از سرعت رم همان فرکانس رم است که تعداد پروسه‌های خواندن و نوشتن داده‌ها را در واحد زمان مشخص می‌کند. فرکانس رم بر حسب مگاهرتز سنجیده می‌شود و پس از استاندارد DDR4 نوشته می‌شود. به عنوان مثال یک رم DDR4-2400 دارای فرکانس 2400 مگاهرتز است و این یعنی سرعت رم.

مسلماً برای دسترسی زودتر به داده‌های ذخیره شده در حافظه رم، سرعت رم از اهمیت بالایی برخوردار است. این مسئله به خصوص برای انتخاب بهترین رم DDR4 گیمینگ مهم است زیرا در کاربردهای گیمینگ، سرعت دسترسی به اطلاعات بازی هر چه بیشتر باشد، تجربه بازی روان‌تر و بدون تأخیر برای کاربر به وجود می‌آید.

مصرف توان

مصرف توان یکی از فاکتورهایی است که با توسعه استانداردهای جدید رم، بهبود قابل‌توجهی یافته است. به عنوان مثال با توسعه استاندارد DDR4، مصرف توان در مقایسه با استاندارد قبلی DDR3 حدود 40% کاهش یافت و هر ماژول رم تنها با 1.2 ولت می‌تواند کار می‌کند.

این مسئله به خصوص برای انتخاب بهترین رم لپ تاپ DDR4 مهم است چون مدیریت مصرف توان در لپ تاپ‌هایی که از باتری استفاده می‌کنند، می‌تواند مدت زمان استفاده از آن را تحت شارژ کامل باتری، افزایش دهد.

تعداد کانال

شاید هنگام جستجو در مورد بهترین رم DDR4 با اصطلاح رم تک کاناله و دو کاناله برخورد کرده باشید. بسیاری از مادربردهای جدید از رم‌های دو کاناله پشتیبانی می‌کنند. به این ترتیب امکان تبادل داده‌های ذخیره شده در رم با پردازنده CPU از طریق دو کانال به صورت موازی امکان‌پذیر است و خواندن و نوشتن روی دو استیک رم به صورت هم‌زمان انجام می‌شود.

این ویژگی سبب افزایش پهنای باند رم می‌شود. مود دو کاناله روی بسیاری از مادربردهای جدید به صورت خودکار قابل فعال‌سازی است.

زمانی که از دو استیک رم روی یک مادربرد که دارای چهار اسلات است استفاده می‌کنید، در صورتی که رم‌ها به صورت موازی نصب شده باشند از یک کانال استفاده خواهند کرد اما در صورتی که متقارن نصب شوند، در واقع مود دو کاناله فعال شده است. اغلب اسلات های رم روی مادربردها به وسیله رنگ‌بندی کدگذاری شده‌اند تا اتصال ماژول روی آن‌ها آسان باشد.

اتصال رم دو کاناله

تایمینگ

سرعت یا فرکانس رم به تنهایی برای توصیف عملکرد آن کافی نیست. فاکتور دیگری تحت عنوان تایمینگ وجود دارد که در اصل، تأخیر رم را پیش از اجرای دستور نشان می‌دهد.

تایمینگ حافظه رم به صورت مجموعه‌ای از توالی اعداد مثل 16-18-18-32 روی برچسب آن نوشته می‌شود که توسط سازنده مشخص شده است.

هر عدد روی این برچسب نشان‌دهنده نتایج حاصل از یک تست است. به همین دلیل مقایسه ماژول‌های رم بر اساس تایمینگ ممکن است دشوار باشد. تایمینگ به خصوص برای کسانی که می‌خواهند رم کامپیوتر را به صورت دستی اورکلاک کنند مهم است.

اورکلاکینگ

اورکلاک رم یکی از اقداماتی است که معمولاً توسط گیمرها برای افزایش سرعت کلاک رم کامپیوتر انجام می‌شود. رم‌های جدید به خصوص مدل‌هایی که در بین بهترین رم‌های DDR4 قرار دارند، قابلیت اورکلاک دستی را به راحتی و بدون نیاز به تغییر تنظیمات BIOS برای کاربران فراهم کرده‌اند.

تعداد اسلات

یک فاکتور مهم دیگر هنگام خرید بهترین رم DDR4، توجه به تعداد اسلات‌های روی مادربرد و انتخاب رم متناسب با آن است. رم‌های کامپیوتر معمولاً به صورت جفت یا چهارتایی هستند اما تعداد اسلات‌های روی مادربرد برای این ترکیب مهم است.

کامپیوترهای دسکتاپ معمولاً دارای چهار اسلات رم هستند در حالی که لپ تاپ‌ها عموماً دو اسلات دارند. اگر قصد دارید رم کامپیوتر خود را ارتقاء دهید سعی کنید ترکیبی را انتخاب کنید که کمترین تعداد اسلات را اشغال کند.

مثلاً به جای خرید 4 رم 8 گیگ می‌توانید 2 رم 16 گیگ روی کامپیوتر نصب کنید و 2 اسلات را خالی نگه دارید تا در آینده امکان ارتقاء بیشتر رم وجود داشته باشد.

اسلات‌های مادربرد برای نصب رم

معرفی محصول

چون انتخاب بهترین رم DDR4 از میان محصولات موجود در بازار کار نسبتاً دشواری است و نیاز به راهنمایی دارد، در این مقاله یک سری نکات مهم برای انتخاب رم کامپیوتر را ارائه کردیم.

در این بخش هم دو محصول پرفروش ساخت شرکت ADATA را که توسط شرکت آونگ در بازار ایران عرضه و پشتیبانی می‌شوند، معرفی خواهیم کرد.

ماژول رم XPG تمام RGB مدل SPECTRIX D60G ای دیتا

ماژول رم XPG SPECTRIX D60G DDR4 محصول شرکت ADATA است و توسط گروه آونگ در بازار ایران عرضه می‌شود. سرعت کلاک در این ماژول رم 4133 مگاهرتز است که آن را در بین بهترین رم‌های DDR4 موجود در بازار قرار می‌دهد.

از طرفی اورکلاکینگ این رم به راحتی بدون نیاز به تغییر تنظیمات BIOS صورت می‌گیرد. مصرف توان این مدل نسبت به نسل قبلی یعنی DDR3 حدود 20 درصد کمتر شده است. وجود یک هیت سینک فلزی در پشت این ماژول باعث کاهش گرمای آن هنگام عملیات سنگین کامپیوتری شده و عمر مفید آن را افزایش می‌دهد.

نورپردازی RGB و امکان کنترل و برنامه‌ریزی آن به کمک نرم‌افزار از قابلیت‌های دیگر این رم است. مهم‌ترین ویژگی این مدل، گارانتی مادام‌العمر آن توسط شرکت آونگ است.

رم DDR4 مدل XPG SPECTRIX D50 ای دیتا با نورپردازی RGB

ماژول رم ADATA XPG SPECTRIX D50 یک رم DDR4 است که تا حداکثر ظرفیت 32 گیگابایت و با سرعت کلاک 4800 مگاهرتز در بازار موجود می‌باشد. این ماژول از یک هیت سینک فلزی استفاده می‌کند که برای کاهش گرمای ماژول هنگام کار مفید است.

اورکلاک راحت به واسطه پشتیبانی از Intel® XMP 2.0 ویژگی بارز این مدل است و نورپردازی RGB با قابلیت شخصی‌سازی بر اساس نوع بازی یا موزیک در حال اجرا، این مدل را به خصوص برای گیمرها بسیار جذاب کرده است.

جمع‌بندی

انتخاب بهترین حافظه رم DDR4 از بین همه برندها و مدل‌های موجود در بازار مستلزم شناخت ویژگی‌های این استاندارد رم کامپیوتر و اولویت‌بندی آن‌هاست. حافظه رم کامپیوتر از دید بسیاری از کاربران که عمدتاً گیمرها هستند دو ویژگی مهم دارد، ظرفیت و سرعت.

در حالی که فاکتورهای دیگری مثل تایمینگ، میزان مصرف انرژی، تعداد اسلات‌ها، فرم فکتور و ترکیب دو کاناله یا تک کاناله و از همه مهم‌تر، سازگاری با اسلات‌های مادربرد، ویژگی‌های دیگری هستند که باید در انتخاب بهترین رم DDR4 مدنظر قرار گیرند.