پایان عصر ویندوز ۷: چگونه میتوان بدون به روز رسانیهای امنیتی جدید همچنان در این فضا ایمن ماند
آسوده بخواب قهرمان
بدون شک ویندوز ۷ یکی از بهترین محصولات تولید شده توسط شرکت مایکروسافت است. این سیستم عامل توانست آن دسته از کاربرانی را که به واسطه عملکرد ضعیف سیستم عامل ویندوز ویستا از مایکروسافت دلسرد شده بودند را دوباره برگرداند. ویندوز ۷ به قدری دوست داشتنی بود که حتی با انتشار ویندوز ۸ هم برخی از کاربران آن را ترک نکردند و راحتی کار با ویندوز ۷ را به نوآوریهای عجیب مایکروسافت در ویندوز ۸ ترجیح دادند.
حتی امروز که ویندوز ۱۰ توانسته درصد بسیار زیادی از مشکلات موجود در ویندوز ۸ را حل کند و به یکی از بهترین سیستم عاملهای موجود در بازار تبدیل گردد، همچنان افراد علاقه مندی هستند که به رفیق قدیمی خود یعنی ویندوز ۷ پشت نکردهاند و از آن استفاده میکنند. شاید بپرسید چرا؟ میتوان گفت که این سیستم عامل محبوب همچنان کارایی خوبی دارد و در زمان کار، کاربر را با هیچ مشکلی مواجه نمیسازد.
خبر بدی برای عاشقان این سیستم عامل این بود که مایکروسافت در تاریخ ۱۴ ژانویه ۲۰۲۰ اعلام کرد که دیگر هیچ نسخه به روز رسانی برای ویندوز ۷ ارائه نخواهد شد و بدین ترتیب، به دوره ویندوز ۷ مهر پایان زد. البته این نکته به این معنا نیست که ویندوز ۷ دیگر قادر به انجام هیچ کاری نخواهد بود؛ بلکه منظور از این اطلاعیه این است که کاربران ویندوز ۷ از دریافت به روز رسانیها و پکیجهای امنیتی باز خواهند ماند. در نتیجه کامپیوتر شخصی شما در مقابله با تهدیدهای نرم افزاری و همچنین حملات سایبری امنیت کمتری نسبت به دستگاههایی که نسخههای جدیدتر ویندوز را اجرا میکنند، خواهد داشت.
نکته اصلی این است که طبق آمار منتشر شده توسط NetMarketShare همچنان بیش از یک چهارم کامپیوترهای موجود در دنیا هنوز از سیستم عامل ویندوز ۷ استفاده میکنند ( این آمار در ایران بسیار بیش از این است). به عبارتی دیگر بیش از ۲۵ درصد کامپیوترهای دنیا قرار نیست هیچ به روز رسانی امنیتی دریافت نمایند و این یعنی یک بستر مناسب برای هجوم هکرها تا بتوانند اطلاعات کاربران را سرقت کنند.
در ادامه این مقاله ما قصد داریم راهکارهایی را در اختیارتان قرار بدهیم که به شما کمک خواهد کرد تا بتوانید امنیت را برای کامپیوتر شخصیتان فراهم کنید.
بیخیال ویندوز ۷ شوید
صرف نظر از اینکه ویندوز ۷ چقدر برای شما خاطره انگیز است، وقتی بحث امنیت اطلاعات مطرح میگردد، بهترین کار تغییر سیستم عامل به نسخههای جدیدتر است. این بهترین پیشنهادی است که ما میتوانیم به شما بدهیم. شاید پیش از این اتفاقات، استفاده از ویندوز ۷ کاملا منطقی به نظر میرسید. اما الان هر کامپیوتری که ویندوز ۷ بر روی آن نصب باشد، به یک هدف بسیار آسان برای هکرها تبدیل خواهد شد.
ما به شما پیشنهاد میکنیم که دل از ویندوز قدیمی ۷ بکنید و کامپیوتر خود را به سیستم عامل ویندوز ۱۰ ارتقا دهید. این امر به شما کمک میکند تا از تمام به روز رسانیهای مایکروسافت بهرهمند شوید و امنیت دستگاهتان را تا حد بالایی تضمین کنید.
بیشتر بخوانید: در قسمت های اول، دوم و سوم این سری مقاله می توانید با قابلیت های پنهان ویندوز 10 بیشتر آشنا شوید.
اگر هم استفاده شما از کامپیوتر، در حد کارهای بسیار ساده مانند ارسال ایمیل، وبگردی و یا خواندن و ویرایش فایلها است، لینوکس میتواند یک جایگزین سریع و راحت برای شما باشد. در فضای اینترنت، آموزشهای فراوانی وجود دارد که با استفاده از آنها میتوانید به راحتی سیستم عامل لینوکس را روی کامپیوترتان نصب کنید. اگر هنوز قانع نشدهاید که از ویندوز ۷ جدا شده و از ویندوز ۱۰ استفاده کنید، میخواهیم در ادامه چندین راهکار را به شما بگوییم که باعث استفاده ایمنتر شما از ویندوز ۷ خواهد شد.
دور اینترنت اکسپلورر را خط بکشید
Firefox و Google Chrome از جمله مرورگرهایی هستند که هنوز از ویندوز 7 پشتیبانی می کنند
خیلی از بدافزارها از طریق ضعفهای امنیتی که در مرورگرها وجود دارد به دستگاه شما وارد شده و آن را آلوده میکنند. از آنجایی که عدم پشتیبانی مایکروسافت از ویندوز ۷ به معنای عدم پشتیبانی از اینترنت اکسپلورر نیز هست، این مرورگر میتواند دریچهای برای ورود هکرها به سیستم شما باشد. پس اگر برای شما مهم است که سیستمتان از این طریق مورد هجوم بدافزارها قرار نگیرد، باید دور استفاده از اینترنت اکسپلورر را خط بکشید.
سایر شرکتهای ارائه دهنده مرورگر همچنان از ویندوز ۷ پشتیبانی خواهند کرد. گوگل کروم و اوپرا، همواره دو مورد از پرطرفدارترین مرورگرهای دنیا بودهاند و موزیلا فایرفاکس نیز همواره به عنوان یکی از محبوبترین مرورگرهای موجود در بازار شناخته میشود. استفاده از آخرین نسخه هر کدام از این مرورگرها میتواند یک تجربه ایمن و لذت بخش از جستجو در فضای اینترنت را برای شما رقم بزند. تنها نکتهای که همواره باید به آن توجه داشته باشید، این است که همیشه حواستان به به روز رسانی این نرمافزارها باشد.
نرم افزارهایی که نصب می کنید را هوشمندانه انتخاب کنید
هرکدام از کاربران از نرم افزارهای مختلفی برای انجام کارهای مورد نظر خود استفاده میکنند. باید به این نکته توجه داشت که این نرم افزارها نیز میتوانند مسیر مناسبی برای ورود بدافزارها به کامپیوتر باشند. لذا باید از این نکته اطمینان حاصل کرد که نرم افزاری که مشغول به استفاده از آن هستید، کماکان از ویندوز ۷ و قابلیتهای آن پشتیبانی کرده و به روز رسانیها امنیتی مناسبی را برای این سیستم عامل منتشر میکند.
پس از مرورگرها، فایلهای مربوط به سری نرم افزارهای مایکروسافت آفیس ، در رتبه دوم مسیرهای انتخابی هکرها برای حمله به کامپیوتر قرار دارند. اگر همچنان از آفیس ۲۰۰۷ استفاده میکنید، باید اعلام کنم که این نسخه از آفیس، مدت زیادی است که منسوخ شده و نسخه ۲۰۱۰ نیز تنها تا ۱۳ اکتبر سال ۲۰۲۰ به روز رسانیهای امنیتی و فنی را دریافت خواهد کرد. پس حداقل کاری که میتوان انجام داد، تغییر آفیس نسخه ۲۰۰۷ به ۲۰۱۰ است. از آنجایی که مایکروسافت با ارائه آفیس ۳۶۵ اقدام به دریافت حق اشتراک از مشتریان خود کرد، آن دسته از افرادی که به این گروه بپیوندند، قادر خواهند بود تا ژانویه سال ۲۰۲۳ از به روز رسانیهای امنیتی و فنی آفیس ۲۰۱۰ بهرهمند شوند.
اگر قصد استفاده از نرم افزارهای آفیس را ندارید، نرم افزارهای دیگری از قبیل LibreOffice و Google Docs وجود دارند که میتوانند نیاز شما را برطرف نمایند.
علاوه بر آفیس، نرم افزارهایی مانند جاوا، Flash و Adobe Reader نیز میتوانند توسط هکرها مورد هدف قرار بگیرند. پس همواره پیش از استفاده از این نرم افزارها، اطمینان حاصل کنید که جدیدترین به روز رسانیهای آنها را دریافت و نصب کردهاید. البته راههای دیگری نیز برای جان سالم به در بردن از خطر چنین نرم افزارهایی نیز وجود دارد. چرا که امروزه و با وجود چندین ابزار آنلاین برای انجام کارهایی که با نرم افزارهای فوق قابل انجام هست، میتوان مطمئن شد که عدم نصب این سه مورد سیستم شما را با محدودیت خاصی رو به رو نمیسازد. البته برخی از ویژگیهای موجود در Adobe Reader بدون شک غیر قابل جایگزینی هستند و شاید نصب کردن آن بر روی سیستم عامل، یک امر ضروری به نظر برسد اما در خصوص جاوا و Flash این قابلیت وجود دارد که تنها در مواقع بسیار واجب بر روی سیستم وجود داشته باشند. به هر حال، این دو نرم افزار در مسیر افول قرار داشته و محصولات جدیدتری جای آنها را در بازار تصاحب کردهاند.
شاید شما هم جز آن دسته افرادی باشید که با وجود این که استفاده چندانی از برخی برنامههای خاص نمیکنید، اما همچنان آنها را بر روی سیستم خود نگه میدارید. برای اینکه سیستم شما امنیت بالاتری داشته باشد، بهتر است هر چه سریعتر از دست نرم افزارها و پلاگینهای بلا استفاده نصب شده بر روی سیستم خود خلاص شوید. برخی از برنامهها نیز گزینهای دارند که به صورت اتوماتیک به روز رسانیها را دریافت و نصب میکنند. اگر احساس میکنید که ممکن است به روز رسانی نرم افزارهایتان را فراموش کنید، بهتر است همواره این گزینه را فعال نگه دارید.
نصب آنتی ویروسها را جدی بگیرید
آنتی ویروسی که به صورت پیش فرض بر روی سیستمهای ویندوزی قرار گرفته است، میتواند تا حد زیادی کاربران را از خطر حمله دور نگه دارد. اما با انتشار خبر عدم دریافت به روز رسانی برای ویندوز ۷، میتوان متوجه شد که این آنتی ویروس هم در مقابل بدافزارها آسیب پذیر خواهد بود. پس باید یک راه جدیدی پیدا کرد تا امنیت سیستم به خوبی تامین شود. از آنجایی که بسیاری از شرکتهای ارائه دهنده این سرویسها، همچنان به پشتیبانی از ویندوز ۷ ادامه خواهند داد، پیدا کردن یک گزینه مناسب برای ایمن سازی سیستم در مقابل بدافزارها، کار چندان سختی به نظر نمیآید. چرا که نرم افزارهای بسیاری در بازار وجود دارند که میتوانند به صورت رایگان سرویسهای امنیتی را در اختیار شما بگذارند. اما اگر شما جز آن گروه از افرادی هستید که اطلاعات بسیار حساسی بر روی کامپیوتر خود دارید، ما به شما پیشنهاد میکنیم تا از نسخههای پریمیوم و به روز آنتی ویروسها استفاده کنید. چرا که این ابزارها علاوه بر اینکه میتوانند امنیت سیستم شما را در مقابل ویروسهای شناخته شده تضمین کنند، این قابلیت را دارند تا از کامپیوتر شما در برابر فیشینگ، تبلیغات آلوده به بدافزار و ایمیلهای مشکوک محافظت کنند. اگر شما تصمیم بر این دارید که حتما از سیستم عاملی استفاده کنید که توسط شرکت سازنده پشتیبانی نمیشود، صرف هزینه برای آنتی ویروس یک راهکار امنیتی خوب به حساب میآید.
پکیج امنیتی Norton همواره به عنوان یکی از شناخته شدهترین ابزارهای امنیتی موجود در بازار در نظر گرفته میشود. اما بسته به نیازی که کاربر دارد، میتوان از سیستمهای امنیتی دیگری نیز استفاده کرد. حتما پیش از آن که پولی برای خرید یک پکیج امنیتی بپردازید، از این مورد اطمینان حاصل کنید که شرکت سازنده آنتی ویروس، از سیستم عاملی که در حال کار با آن هستید، پشتیبانی میکند.
خودتان را برای شرایط سخت آماده کنید
یک عبارت معروف است که میگوید “هکرها به چیزی که هیچ دسترسی به آن ندارند، حمله نمیکنند.”
به عنوان یک راهکار امنیتی که حتی برای کاربران ویندوز XP هم صدق میکند، این مورد را در نظر داشته باشید که تا حد امکان از حسابهای کاربری ادمین (Administrator Accounts) استفاده نکنید. چرا که اگر روزی سیستم شما به یک بدافزار آلوده شود، تنها در چهارچوب آن حساب کاربری میتواند فعالیت کند و به کامپیوتر شما آسیب برساند. اگر اجازه دهید که یک بدافزار وارد حساب کاربری ادمین شود، مانند این است که تخت سلطنت را به دست دشمن بسپارید و تسلیم او شوید.
با متوقف شدن انتشار به روز رسانیهای فنی و امنیتی برای سیستم عامل ویندوز ۷ بهترین کار ممکن این است که کارهای روزمره خود را با از طریق اکانتهای کاربری مهمان که محدودیتهای خاصی برای آنها لحاظ شده است، انجام دهید. طبق آن چیزی که در قسمت قبل توضیح دادیم، حتی اگر نیاز به نصب نرم افزاری بر روی سیستم خود دارید، این نرم افزار را در محیط حسابهای کاربری محدود شده نصب کنید. بهتر است تمام فعالیتهای خارج از این حسابها را به جز در موارد ضروری ( از قبیل نصب نرم افزارهای اساسی و به روز رسانی کل سیستم) کاملا محدود کنید تا خطری متوجه سیستم شما نشود. حتی به شما توصیه میکنیم مدت حضور و استفاده از حساب کاربری ادمین را نیز به حداقل رسانده و به محض انجام تغییرات لازم، از آن خارج شوید.
برای اینکه محکم کاری کرده باشید، بهتر است اگر کامپیوتر شما نیازی به اتصال به اینترنت ندارد، اتصال اترنت را از آن جدا کنید و wi-fi را نیز غیر فعال نمایید.
اگر تمام نیاز شما برای استفاده از ویندوز ۷ به اجرای یک یا دو برنامه محدود میگردد، میتوانید این سیستم عامل را از طریق یک ماشین مجازی بر روی ویندوز ۱۰ یا لینوکس اجرا کرده و از قابلیتهای آن استفاده کنید. چرا که اگر ماشین مجازی شما مورد حمله قرار بگیرد یا عملکرد صحیح خود را از دست بدهد، به راحتی میتوانید آن را از سیستم پاک کنید و بدون اینکه کوچکترین آسیبی به سیستم اصلی شما وارد شود، یک ماشین جدید را راهاندازی نمایید. تنها در نظر داشته باشید که همواره یک نسخه بکآپ از اطلاعات سیستم خود داشته باشید. تمام این کارها به این دلیل انجام میپذیرد که کمترین استفاده از ویندوز ۷ صورت بگیرد.
حتی با رعایت تمام این نکات ایمنی، اگر شما برخی موارد پیش پا افتاده را رعایت نکنید، بدافزارها باز هم میتوانند کل سیستم شما را احاطه کنند. یکی از مواردی که باید رعایت کنید، رفتار در فضای اینترنت است. دانلود یک فایل بدافزار از طریق گرفتار شدن در فرآیند فیشینگ، باز کردن ایمیلهای مشکوک و انتخاب لینکهای سمی، دانلود و نصب به روز رسانیهای جعلی و رفتارهایی از این قبیل میتواند پای بدافزارها را راحتتر از آن چیز که فکرش را هم بکنید به کامپیوتر شما باز کرده و آن را آلوده کند.
جدا از بحث مرتبط با ویندوز ۷، تمامی کاربران بهتر است برای حفظ امنیت و عدم از دست دادن اطلاعات با ارزش، همواره از محتویات ذخیره شده در کامپیوتر خود یک نسخه پشتیبان تهیه کرده و از نرم افزارهای مدیریت رمز عبور استفاده کنند.
خداحافظ ویندوز ۷
باید قبول کنیم که هر محصولی، یک تاریخ مصرف دارد. صرف نظر از اینکه ویندوز ۷ توانسته آنچنان محبوبیتی در میان کاربران کسب کند که هنوز هم خیلی از افراد، حاضر به جایگزینی آن با نسخهها جدیدتر نیستند، باید بدانیم که عمر این محصول به پایان رسیده است و استفاده از آن میتواند مشکلات امنیتی فراوانی را برای کاربرانش به وجود بیاورد. نکاتی که در این مقاله مطرح کردیم باعث خواهد شد تا عمر استفاده از ویندوز ۷ برای شما بیشتر شود. اما نکته اینجاست که شما به عنوان کاربر، در حال استفاده از یک سیستم نا ایمن هستید. پس بهتر است هر چه سریعتر به گزینههای جایگزین ویندوز ۷ فکر کنید. فرق ندارد اگر دوست دارید به سمت سیستم عامل لینوکس بروید یا از آپدیت رایگان ویندوز ۱۰ استفاده کنید یا حتی اقدام به خریداری یک کروم بوک نماید. در تمامی این حالات، زمانی که یک بدافزار قصد حمله به سیستمهای با امنیت پایین را داشته باشد، شما در امان خواهید ماند.
حواستان را جمع کنید!
خیلی عالی بود مرسی